Greetings from the Al-Abidaat

Dear all,
This blog is initially a place for the three people who write in it to share our thoughts on life. However, if any of our pieces benefit and interest you, we welcome you to share your thoughts on comments. Thank you.

Sunday, May 8, 2011

Nak promote Mee Bandung Segera Agromas!

   Malam ni nak promote something. Ni dia:


   Ni our Dad yang perkenalkan. Dia beli dekat kedai HPA kat Wakaf Bharu. Sepeket ada 5. Dulu harga RM5.00, tapi tengok2 dah naik RM6.00. Sempena KakNgah mai balik ke Melaka untuk mencari sesuap rezeki, Abuya beli dua peket bagi. Dia takut KakNgah kebuluran di bumi orang. Don't worry Dad. So far I've only had the chance to eat one packet! Haha.

   Kira ni dah masuk dua kali dapat bekal mee ni. Jangan jeles KakYong! Tula, len kali kalau nak sebut awai2, Dad never forgets once he hears any one of us mention that we'd like a particular type of food to take back. Ummi pulak, asai anak2 yang dok jauh balik, mula buat roti canai la, murtabak la, pizza memang takkan miss, and mcm2. Wauww!! Sebut2 camni dah rasa meleleh ayaq lioq.

   Oh, back to the mee bandung. Untuk something yang boleh dianggap segera or bak kata orang putih 'instant', boleh tahan gak la mee banding ni. Nak buat tu alahai senang sama macam nak buat megi. Perencah pulak memang dia tak kedekut, klu sepaket perencah boleh guna untuk dua or even tiga paket punya mee. Yalah tengokla ghega (hrga). Mee dia pulak bukan yang melengkoi-lengkoi macam mee maggi tu. Dia guna mee kuning.

   Kalau ada bahan extra, boleh tambah sosej ka, ayam ka, sayoq and what-not nak bagi sodap. Tapi malam tadi nak buat cepat2. My landlady makan Maggi Hot ke ape tah (yes. My landlady makan megi. Fuiyo). I setakat tambah teloq ja. Malaih habeh dah. Tapi makan licin. Ni la hasil:


   Nampak cam megi besa ja kan? Well, well... bak kata pepatah tak cuba tak tau. (Mungkinlah bukan kata pepatah). Tapi tak tau pulak kat mana ada juai menda ni, setakat yang cari ni tak jumpa lagi kat mana2, Tesco or JJ or Mydin. Limited stock kot.

   Makan menda ni takla ghasa macam otak berkarat cepat sangat macam makan megi. Maybe la sebab from AgroMas. (Malaysia mari. Jom sokong produk tempatan!) Sama la macam makan mee segera Adabi. Bajet sihat la sikit sebab Adabi punya, yala dah kita memang dok guna perencah dia pun dalam masakan. (Ingat lagi iklan Adabi hat bukak tingkap sambil nyanyi2 tu).

   Habeh dah crita pasai mee, nak tanya KakYong ngan KakCik, especially KakCik..ingat dak masa zaman kecik2 dulu KakCik suka makan lollipop? And then, dia tak panggil lollipop, dia panggil Gollipop. Tak taula man adia kutip perkataan tu. Ka Abang ynag panggil lollipop? Anyway, hari tu pi shopping kat Family Store (supermarket femes kat Batu Berendam area I dok), jumpa ni:


   Yezza memang KakCik pandai sebab memang ada ghupanya Gollipop! Dulu selalu kena pelece sbb salah sebut. Betoi ghupanya dia.

   (Ghasa nak makan lollipop pulak)

4 comments:

kakyong@ohana May 8, 2011 at 10:54 AM  

mee bandung yang begitu familiar. contrary to popular beliefs, i did not tell abuya earlier because firstly, tak rajin la nak bawak macam2 balik sini, n sini pun ada, i kan duduk k.l, mesti macam2 ada

SumaiyyahAbidah May 8, 2011 at 11:00 AM  

Oh ada ka? Sini cari xdak. Mayah pun xdak la pesan sgt nak, haha.

Tapi dah org bg...well.... haha.

Ingat x gollipop tu KakCik ka Abang yg sebut?

Umaidah Al-Abid May 9, 2011 at 11:23 AM  

gollipop? xigt pn sbt.. huhu.. agromass... life saver tmbh2 time xdok nasik nk mkn... hari tu tmbh serunding daging, perghhh... mmg licin.. alhamdulillah

SumaiyyahAbidah May 9, 2011 at 11:49 AM  

Well maybe mum remembers... i thought it was u

  © Blogger templates 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP